Koliko je glasan hladnjak za vino?

Northern Collection NC 18B 3
Napisao: Hladnjaci.com Admin Category: Blog

Jeftino, a dobro… !?

Hladnjaci za vino nisu bešumni uređaji! Koliko god bili tihi ipak se čuju, pitanje je samo je li vas ta buka iritira ili ne? Možemo li nešto učiniti i smanjiti buku?
Možete – kupite kvalitetan hladnjak! Ok, kvaliteta i cijena nije uvijek jamstvo da će se vaš hladnjak za vino manje čuti ali u pravilo je tako. Jeftiniji uređaji u pravilu koriste i manje kvalitetne materijale i dijelove što se u konačnici reflektira i na buku koju hladnjak stvara. Ukoliko imate hladnjak za vino više energetske klase i malom potrošnjom energije, imate vjerojatno skuplji uređaj. Kompresor će se manje uključivati i time manje glasati.

Kako smanjiti buku kod hladnjaka za vino ?

Ako imate hladnjak koji je deklariran sa razinom buke 35 dB do 36 dB vjerojatno nećete imati problem sa bukom koju hladnjak stvara prilikom rada . Buku hladnjaka može proizvoditi i rad ventilatora unutar komora. Naime, kako bi unutar komore hladnjaka imali stalnu podešenu temperaturu, ugrađuju se ventilatori. Hladni zrak unutar komore se raspoređuje ventiliranjem. Tijekom vremena, unutar ventilatora se može nakupiti prašina i nečistoća koja može uzrokovati zujanje ili brujanje. Također se može desiti da boce ili polica pritišće ventilator koji može zbog toga bučiti. Ili se ventilator jednostavno pokvario i počeo bučiti. Ono što možete napraviti je očistiti ventilator ( dok ne radi :-) ), ili ga zamijeniti.

Česti uzrok može biti i vibracija tijekom rada kompresora ili pritisak cijevi na kućište hladnjaka. Provjerite vibrira li kompresor tijekom rada ili je neka rashladna cijev prislonjena na kućište. Pod kompresor se mogu postaviti antivibracijske podloške koje smanjuju vibracije ili pažljivo odmaknite cijevi od kućišta.

Ono što nikako nećete moći suzbiti je zvuk koji pušta rashladno sredstvo kada prolazi kroz cijevi rashladnog sustava. Možete smanjiti broj otvaranja vrata i podesiti višu temperaturu kako se kompresor ne bi stalno uključivao. Ukoliko je hladnjak pun boca to može pomoći da se kompresor manje uključuje i samim tim stvara buku. Tekućina ima veliki toplinski kapacitet i djeluje kao amortizer oscilacija temperatura.

Stabilnost

Jedan od uzroka stvaranja buke i nestabilna površina. Hladnjak za vino postavite na čvrstu, ravnu i stabilnu površinu. Izbjegavajte postavljanje na neravne i mekane podloge, kao npr. kamene podove, ili laminate.
Provjerite jesu li nogice na hladnjaku sve na istoj duljini, iznivelirajte hladnjak. Po potrebi postavite ispod hladnjaka ravnu i čvrstu ploču kako bi ga dodatno stabilizirali.

Akustika prostora

Jedna od bitnih stavki kako rad hladnjak može utjecati na osjećaj buke je akustika prostora. Prazni prostori s malo namještaja, bez tepiha, i golih zidova znatno doprinose da se zvuk iz hladnjaka širi po prostoru. Kao i sam položaj hladnjaka. Ukoliko imate samostojeće hladnjake držite ih podalje od prostora gdje spavate. Što je više moguće samostojećim hladnjacima dajte prostora za hlađenje. Odmaknite ih od zidova barem 10cm. Ako imate ugradbeni model poštujte savjete za ugradnju koje je proizvođač naveo oko minimalnog volumena i rešetki za cirkulaciju zraka. Također vjerojatno će doba dana tj.noć utjecati na vaš osjećaj buke koja dolazi od hladnjaka. U noćnim satima i pogotovo ako vam ne radi TV, čut ćete zvukove koje proizvodi hladnjak, a koje tijekom dana niste primijetili.

Šala za kraj, nikako preporuka, za lakši san i anuliranje buke, jedna prava boca iz hladnjaka za vino sigurno može trenutno pomoći!

Živjeli!